5 redenen waarom je je eten vaker zou moeten stomen

Stomen is een goede manier om ingrediënten te garen. Het is lekker en je weet dat het gezond is. Maar waarom is eten stomen zo gezond?

Voordat we verder gaan, eerst wat achtergrondinformatie. Stomen is namelijk een manier van koken waarbij je geen boter of olie nodig hebt, maar alleen stoom. Dit kun je met een simpel stoommandje doen, in een stoompan of in een stoomoven. De eerste twee opties zijn uiteraard het goedkoopst, een stoomoven is een wat grotere investering. Maar allemaal komt het op hetzelfde neer: het is gemakkelijk én gezond.

Producten in dit artikel

5 redenen waarom je je eten vaker zou moeten stomen

1. Stomen is gezonder

Al jaren wordt het beweerd en onderzoek heeft ook bevestigd dat het stomen van producten gezonder is dan koken in water. Dit komt omdat de vitamines in de ingrediënten beter bewaard worden, waardoor je automatisch meer voedingsstoffen bij dezelfde hoeveelheid binnenkrijgt.

2. Gestoomde groenten garen perfect

Vrijwel alle soorten groenten kun je goed garen door middel van stoom. Vooral hardere groenten, zoals broccoli, paksoi en bloemkool, doen het goed gestoomd. Maar ook paprika, tomaten, spinazie en gesneden kool zijn perfect om te stomen.

Je zult zien dat kleuren veel feller en mooier blijven wanneer je stoomt. Maar, niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een broccoli-roosje tijdens het koken al snel uit elkaar, terwijl het na een retourtje stoompan prachtig stevig blijft.

stomen

3. De smaak van je ingrediënten gaat erop vooruit

Je kunt het je misschien al voorstellen, maar als de kleuren van ingrediënten mooi fel blijven en de vitamines beter bewaard blijven, is de kans groot dat ook de smaak beter wordt ten opzichte van andere methodes. En ja, dit is ook zeker het geval.

Wil je jus of saus maken? Gebruik dan het overgebleven vocht dat na het stomen achter is gebleven.

4. Stomen is ontzettend makkelijk

Toegegeven, een pan water aan de kook brengen is allesbehalve moeilijk. Maar als je eenmaal een gerecht hebt gestoomd, weet je dat het nóg makkelijker kan.

Zo hoef je niet bang te zijn dat je pan met water overkookt of (erger) dat het eten aanbrandt, omdat je misschien net te veel dingen tegelijk aan het doen bent. Je zet je eten in de stoomoven, stelt de tijd en temperatuur in en de rest gaat vanzelf.

Daarbij kun je dezelfde temperaturen en bereidingstijden aanhouden als bij andere methodes. Zo stoom je bijvoorbeeld een perfect gekookt eitje (net als in de pan) op 100 graden in 6 minuten.

stomen

5. Stomen is veelzijdiger dan je misschien denkt

Je kunt echt van alles stomen; niet alleen vis of groenten, maar ook ingrediënten waar je niet zo snel aan denkt.

Je kunt met stomen namelijk de temperaturen veel beter reguleren dan in een pan. Zo kun je gerechten op hele lage of juist hoge temperaturen bereiden. Mosselen en soepen kunnen heel makkelijk en smaakvol bereid worden in de stoomoven. Ook het ‘garen’ van sauzen met eigeel en room zijn perfect voor in de stoomoven; deze raken hierdoor nooit meer in de schift.

En wat dacht je van het perfecte eitje? Deze stoom je zacht, medium of hard in slechts 4 tot 10 minuten op 100 graden. Wel daarna meteen laten schrikken, anders garen ze na (een ei gaart namelijk al op 62 graden). Ook kun je in een stoompan je maaltjes ontdooien, verwarmen en nog veel meer.

stomen

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema