Alles over het witte goud: asperges

De lente is aangebroken en het aspergeseizoen is weer begonnen! Maar wat kun je zoal met ‘het witte goud’?

Producten in dit artikel

Hoera, het is aspergetijd!

Hoe herken je goede asperges?

Allereerst: koop witte asperges alleen in het seizoen. Dat seizoen duurt van begin april t/m 24 juni. Een verse asperge herken je aan een glanzende stengel, en als je de asperges (zachtjes) tegen elkaar wrijft, moet je een piepend geluid horen.

Bewaren

Het beste eet je asperges dagvers, dus zo snel mogelijk na de aankoop. Wil je ze bewaren, wikkel ze dan in e en vochtige schone theedoek, en leg in de koelkast.

Witte-asperges-stock

Zo bereid je ze

Was de asperges eerst goed. Snijd voor het schillen ongeveer 1,5 centimeter van de onderkant af en leg de asperges een halfuur in koud water. Leg de asperges vervolgens plat op een snijplank en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Let op: schil royaal en twee keer geheel rond, zodat alle droge kantjes eraf zijn.

Leg de geschilde asperges in een pan met ruim (koud!) water met een snuf zout. Breng het water aan de kook en laat de asperges 5 minuutjes koken. Haal dan de pan van het vuur en laat de asperges een kwartiertje, met de deksel op de pan, verder garen op je aanrecht. Haal de asperges daarna voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken. Gooi dit kookvocht niet weg als je een saus of soep maakt, dan komt het nog goed van pas!

Cook & Co asperges

Groene of witte asperges?

In tegenstelling tot de witte asperges krijgt de groene variant veel zonlicht, omdat ze boven de grond groeien. De smaak van de groene asperge is iets frisser en krachtiger dan die van de witte asperge. Een bijkomend voordeel van de groene asperge is dat je ‘m niet hoeft te schillen, omdat de asperge een zachte schil heeft.

Wist je dat de groene asperge nét wat meer vitaminen en mineralen bevat dan de witte asperge?

Variëren met asperges

Klassiek serveer je gekookte witte asperges met krieltjes, een zachtgekookt eitje, ham en een sausje van gesmolten boter, of Hollandaisesaus. Maar er kan zoveel meer mee! Vervang de ham eens voor gerookte zalm. Pocheer het ei in plaats van te koken. Rooster de asperges kort met wat Parmezaanse kaas, en maak er een citroenmayonaise bij.

Een ander idee is om om de geschilde asperges op een mandoline tot prachtige dunne plakjes te snijden, zodat je er een vegetarische carpaccio van kunt maken. Of wat te denken van aspergesoep met lekkere toppings? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema