Dit moet je weten als je gaat bakken met chocolade

Chocolade eten is al heerlijk, maar bakken met chocolade is helemaal een feestje. Wel is chocola een delicaat product waar je voorzichtig mee om moet gaan. We geven tips!

Dit moet je weten als je gaat bakken met chocolade

De soort chocolade

Pure chocolade is eigenlijk het prettigst om mee te werken. Deze soort bevat zo min mogelijk suiker en melk (en is dus tevens het meest gezond). Witte chocolade daarentegen, is puur cacaovet en suiker en is daardoor ook heel anders om mee te werken. Melkchocolade zit tussen deze twee soorten in.

Dan is er nog cacaopoeder; dit geeft structuur aan gebak (bijvoorbeeld brownies), maar ook een sterke smaak. Gebruik hier dan ook nooit teveel van.

Pile of Delicious Chocolate Brownies

De vorm

Je kunt natuurlijk een chocoladereep kopen – liefst van hoge kwaliteit – en deze in kleine stukjes hakken. Nog makkelijker zijn chocolate chips, ook wel chocolade druppels genoemd. Deze smelten ontzettend snel, maar zijn ook te gebruiken in een beslag, zoals brownies.

Wil je thuis heerlijke bonbons maken? Dan is de Mastrad chocoladekit echt wat voor jou! In de set vind je 2 vormpjes, een spuitzak en een spatel.

Chocolade en hitte

Chocolade is delicaat en kan niet goed tegen hitte. Smelt daarom chocolade nooit direct in een pannetje, maar altijd au bain marie; in een kom boven een pan met een laagje kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water nooit raakt. Handig daarbij is deze au bain-marie pan van Ibili.

Tegenwoordig bestaat er ook kookchocolade, gemaakt volgens een speciaal recept. Het resultaat: het smelt sneller en het vloeit mooier dan gewone chocolade. Vaak is het chocolade met een hoog cacaogehalte, waardoor het een rijke chocoladesmaak heeft.

Woman making chocolate muffins.

Chocolade temperen

Temperen en tempereren: je komt beide termen vaak tegen, en ze betekenen hetzelfde. Wat betekent het? Temperen is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van de chocolade. Hierdoor ontstaan zogenaamde kristallen, waardoor de chocolade beter stolt. Zo wordt de chocolade hard, glanzend én kun je er mooie vormpjes mee maken. Ook zorgt het temperen van de chocolade ervoor dat je de chocolaatjes (bijvoorbeeld bonbons of een chocoladereep) niet persé in de koelkast hoeft te bewaren. Als je de chocolade niet zou temperen, zou je het constant moeten koelen, omdat de chocolade anders smelt. Met getemperde chocolade is dit niet het geval.

Om chocolade te temperen moet je het eerst (au bain-marie) smelten en vervolgens afkoelen naar ongeveer 23 graden. Vaak doen chocolatiers dit door te tableren; je giet de gesmolten chocolade op een werkblad en je smeert het over elkaar uit totdat de chocolade lauwwarm is.

In onderstaand filmpje wordt het goed uitgelegd:

Harde chocoladesaus maken

Ken je de chocoladesaus nog die vroeger over softijsjes werd gegoten, die vervolgens hard en knapperig werd? Dit kun je zelf heel goed namaken.

Je smelt de chocolade hiervoor au-bain marie, samen met wat kokosolie. Deze olie zorgt uiteindelijk voor het hard worden van de laag chocolade. Laat een klein beetje afkoelen en giet vervolgens over softijs of bolletjes roomijs. Je ziet vervolgens langzaam een hard korstje vormen. Heerlijk!

chocolade-ijs-stock3

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema