De slowcooker: een ideale manier om vlees te garen

Ben jij dol op vlees, maar sta je liever niet te lang in de keuken? Dan is een slowcooker ideaal! Wij geven je tips hoe je vlees bereidt in dit apparaat.

Het ideale aan een slowcooker is dat hij het gerecht gaart op de manier waarop jij ‘m instelt. De garing gaat langzaam (vandaar de slow in de naam) en het vlees wordt daardoor ontzettend mals. Doordat de deksel op het apparaat blijft zitten, gaat er weinig vocht verloren en blijven alle smaken erin zitten.

Dit gebeurt er met je vlees in een slowcooker

Vlees in een slowcooker wordt malser, zachter, lekkerder. Maar waarom? Dit komt omdat je het vlees ontzettend langzaam gaart, vaak in kookvocht. Hierdoor droogt je vlees niet uit, zoals het zou gebeuren als je het zonder vetstof in een droge koekenpan heel snel en op hoog vuur bakt. Dat komt de structuur van het vlees niet ten goede. Maar als je het langzaam, in voldoende vocht en op de juiste temperatuur in een slowcooker gaart, wordt het vlees ontzettend mals omdat het de tijd krijgt om voorzichtig gaar en warm te worden.

Producten in dit artikel

Welke soorten vlees kun je in de slowcooker garen?

Suddervlees

Suddervlees of stoofvlees kun je ontzettend goed in de slowcooker maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld runderriblappen. Leg het vlees in het apparaat met boter, kruiden en een lekkere bouillon. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker op de hoogste stand. Laat het geheel zo in ongeveer zes tot acht uur garen (afhankelijk van de grootte van je vlees).

Spareribs

Ideaal om in de slowcooker te bereiden: spareribs! De langzame garing zorgt voor heel mals vlees dat zo van de botjes afvalt. Maak een lekkere barbecuesaus en bedek het vlees hiermee. Gaar dit ongeveer 4 uur in het apparaat op de hoogste stand (draai ze halverwege eventjes om). Lekker om te serveren met de saus, coleslaw en brood om mee te dippen.

slowcooker-spare-ribs

Pulled pork

Een klassiek barbecuegerecht: pulled pork. Heerlijk op zachte broodjes met een friszoete salade. Je maakt het eenvoudig door schouderkarbonade met water, barbecuesaus, wat azijn en allerlei smaakmakers (zoals ui, knoflook, mosterd, suiker, kruiden en pepertjes) in de slowcooker te garen op de hoge stand, ongeveer vijf uur. Vervolgens kun je het malse vlees gemakkelijk uit elkaar trekken met twee vorken en serveren.

pulled-pork-slowcooker0004

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema