Een musthave: de snelkookpan

Als je vaak in de keuken staat, is het misschien een idee om te investeren in een snelkookpan. Deze speciale pan is namelijk multifunctioneel!

Een multifunctionele musthave: de snelkookpan

De snelkookpan is speciaal ontwikkeld voor mensen die niet veel tijd in de keuken willen besteden, maar wél van gezond en lekker koken houden. Het eerste type werd al in de zeventiende eeuw ontworpen en in 1915 verscheen de eerste aluminium hogedrukpan. In 1937 bracht Alfred Vischler een kleinere variant op de markt die bedoeld was voor de moderne keuken. In de jaren zeventig werd de pan pas écht populair en inmiddels is hij niet meer weg te denken uit veel keukens.

snelkookpan

Met een snelkookpan bespaar je meer dan 70 procent van de kooktijd die je normaal gesproken kwijt bent met een kookpan. Hiernaast is de snelkookpan ook nog eens een stuk energiezuiniger dan reguliere pannen. De pan bespaart vaak meer dan 50 procent aan energie.

In een snelkookpan wordt je gerecht onder druk gekookt, waarbij de temperatuur oploopt tot boven de 100 graden. Daardoor zijn je gerechten veel sneller klaar dan in een gewone kookpan. Ook blijven op deze manier meer vitaminen behouden.

Veel snelkookpannen zijn gemaakt van roestvrijstaal en zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. De pan heeft vaak een sterke, dikke bodem die bedoeld is voor energiezuinig koken.

snelkookpan

Je herkent een snelkookpan aan de bijzondere sluiting. De deksel is essentieel voor het ‘snelle koken’: hij sluit de pan volledig af, waardoor alle warmte, stoom, vocht én smaak in de pan blijft zitten. Het deksel voorkomt tevens overkoken, door een speciaal ontluchtings-mechanisme. Als je klaar bent met koken, moet je de deksel op een speciale manier openen zodat alle stoom wordt losgelaten. Hierna kun je de deksel veilig van de pan afhalen.

Veel moderne snelkookpannen hebben een Easy Opening systeem: een slim openingsmechanisme waarmee de pan in drie stappen veilig en makkelijk te openen is. De deksel, essentieel voor het opbouwen van de druk, kun je zo veilig en hermetisch vergrendelen en later ook weer openen.

Producten in dit artikel

Wat voor gerechten bereid je in de snelkookpan?

Draadjesvlees en ander stoofvlees (zoals hachee of boeuf bourguignon) is perfect om in de snelkookpan te bereiden. In een gewone pan duurt dit normaliter zeker een paar uur, maar in een snelkookpan is het binnen een uur klaar.

Soepen die lang moeten sudderen, zoals erwtensoep, kun je zelfs binnen een halfuurtje maken in deze pan. Bouillon trekken is een eitje in de snelkookpan, omdat de smaken veel sneller in het water trekken.

Winnaars van de Tefal snelkookpan

De winnaars van de Tefal snelkookpannen zijn bekend. Wij mogen de volgende personen feliciteren: Rick van den Boom, Sylvia Kuijsten, Raymon Corbach en Kim Verheijen.

Heel veel kookplezier!

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema