Mealprepping: zo doe je het

Mealprepping is populair: je eten voor de hele week voorbereiden, zodat je geen stress in de keuken hebt als je uit werk komt. Voorbereiding is alles, maar hoe doe je dit?

De trend is overgewaaid vanuit Amerika en ook in Nederland wordt het populair. Men is druk, maar wil wel graag lekker en gezond eten. Daarom nemen steeds meer mensen in het weekend tijd om allerlei maaltijden te maken voor de week die komen gaat. Dat lijkt eventjes veel werk, maar uiteindelijk bespaar je er doordeweeks ontzettend veel tijd mee. Daarnaast is het budgetvriendelijk, want je doet één keer per week veel boodschappen, in plaats van vaker kleine beetjes. Je kunt makkelijk bonusaanbiedingen kopen en producten in grotere hoeveelheden aanschaffen, wat gunstig is voor je portemonnee.

Met deze tips wordt mealprepping een eitje

Maak je koelkast en vriezer leeg

Zorg voor een opgeruimde koelkast en vriezer met voldoende plek voor al dat nieuwe lekkers. Markeer de maaltijden en zet degene die het minst lang vers blijven in de koelkast voor de eerste dagen en de rest in de vriezer voor de dagen erna. Je kunt natuurlijk ook alles in de vriezer bewaren.

Leftovers in tupperware

Kies een vaste dag om te mealpreppen

Trek een vaste dag, bijvoorbeeld de zondag, uit om de gerechten te bedenken, boodschappen te doen en te koken. Zorg dat alles klaar staat en je precies weet wat je gaat maken. Zet meerdere pannen op het vuur en de oven aan, zodat je efficiënt met je tijd om gaat.

Zorg voor genoeg bakjes

Het is natuurlijk essentieel om genoeg bakjes in huis te hebben om alles in te doen. Haal verschillende maten in huis, voor grote en kleinere maaltijden. Gerechten die je helemaal kant-en-klaar maakt kun je in één bakje bewaren, het liefst eentje die geschikt is voor de magnetron of de oven, zodat je op de avond zelf alles direct kunt opwarmen.

Producten in dit artikel

Deze gerechten kun je goed voorbereiden

Niet alle gerechten zijn natuurlijk geschikt om van tevoren voor te bereiden. Kies voor vis of vlees dat je van tevoren goed kunt garen, granen die zeker een paar dagen lekker blijven, sauzen die niet snel in de schift gaan en groentepurees die lang vers blijven. Ook soepen en stoofpotjes zijn zeer geschikt om van tevoren te maken, deze kun je zelfs invriezen.

Er zijn ook producten die je beter niet kunt gebruiken. Denk aan rauwe vis (dit blijft niet lang genoeg goed) en producten die veel vocht bevatten, zoals tomaatjes, sla en verse spinazie.

Een aantal recept-suggesties:

– Kip met kikkererwten en gestoomde groenten. Wil je meer weten of stomen? In dit artikel vertellen we je waarom gestoomd eten gezond is.
– Lasagne
– Pasta-salade
– Pompoensoep met noten
– Als toetje of ontbijt: chiazaad-pudding met mangopuree
– Als ontbijt: overnight oats
– Als snack: muffins met veel vezels en noten
– Als snack: bananenbrood of een hartige cake

Fijne kookboeken over mealprepping

We raden twee boeken aan met veel tips over mealprepping. Allereerst het boek On the go van Rens Kroes. Dit derde kookboek van de food & lifestyle influencer bevat 49 nieuwe powerfoodrecepten om te preppen, bewaren en mee te nemen. Zo kun je altijd grijpen naar een gezonde snack.

Een ander fijn boek is het Meal planning kookboek van Chicks Love Food. Hun derde boek staat vol met makkelijke meeneem-ontbijtjes, fijne ovenschotels die je een dag eerder al kunt maken en healthy lunches die na drie uur in je tas nog steeds heerlijk zijn.

Box Lunch for a picnic or to office lunch with

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema