Zo maak je de perfecte Franse crêpe

Als we in Frankrijk zijn, moéten we crêpes eten. Deze flinterdunne Franse pannenkoek, vaak bestrooid met kristalsuiker of besmeerd met Nutella, maakt ons superblij. Gelukkig kun je ze ook thuis in Nederland prima bakken! We geven tips.

Zo maak je de perfecte Franse crêpe

De pan

Allereerst heb je een goede pan nodig. Een dunne pannenkoekenpan, ook wel crêpepan genoemd, is hier ideaal voor.

Door de lage rand van deze pan zijn crêpes eenvoudig te keren en dankzij de dubbele anti-aanbaklaag laten ze makkelijk los.

Franse crêpe

De ingrediënten

Vervolgens moet je de volgende ingrediënten in huis halen:

– 240 ml koud water
– 240 ml koude melk
– 180 gram bloem
– 4 eieren, op kamertemperatuur
– Snuf zout
– Genoeg roomboter om in te bakken
– Suiker en/of andere toppings

Het is belangrijk dat het water en de melk koud zijn, maar de rest van de ingrediënten op kamertemperatuur.

Het recept

Ons favoriete recept komt uit het wereldberoemde kookboek Mastering the Art of French Cooking van Julia Child. Deze werkt altijd!

Doe het water, melk, eieren en zout in een kom en en meng goed met een garde. Voeg langzaam de bloem toe en klop even goed door. Het mengsel moet mooi gemixt zijn, maar het is niet erg als er nog een paar piepkleine klontjes bloem inzitten. Je kunt dit trouwens ook in een blender doen! Het beslag is trouwens dunner dan pannenkoekenbeslag, maar dat hoort zo.

Het beste kun je het beslag een uur afgedekt in de koelkast zetten voordat je gaat bakken.

Franse crêpe

Het bakken gaat zo:

Zet een crêpe-pan met anti-aanbaklaag op medium vuur. Smelt een klontje boter in de pan, of nog beter: doe zachte boter in een kommetje, neem een (siliconen) bakkwastje en kwast de bodem van de pan licht in. Boter is superbelangrijk; zowel voor de smaak als bij het bakken. Gebruik dus geen margarine of olie!

Als de pan goed heet is en de boter gesmolten, giet je met een soeplepel een beetje beslag in de pan. Haal de pan van het vuur en swirl het beslag rond in de pan, zodat je een dunne crêpe krijgt. Zet terug op het vuur en bak ongeveer 60 seconden aan één zijde gaar.

Keer de crêpe met een of twee platte spatels om, of gooi ‘m in de lucht als een echte pro. Bak de andere kant nog 30 tot 60 seconden verder tot net gaar, maar zeker niet te bruin.

Leg de crêpe op een (liefst voorverwarmd) bord, bestrooi met kristalsuiker en vouw in vieren. Serveer met je favoriete topping, zoals stroop, Nutella of rood fruit.

Tot slot een handige video:

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema