Zo maak je lekkere salades voor onderweg

Wil je een salade meenemen voor onderweg? Wij geven tips hoe je salades kunt maken die je goed mee kunt nemen en die langer goed blijven.

Met deze tips maak je de lekkerste salades voor onderweg

Gebruik geen sla

De meeste soorten sla blijven niet (lang) goed buiten de koelkast. En een verlepte salade is natuurlijk allesbehalve lekker. Gebruik daarom een andere basis voor je salade, zoals stevig groenvoer als boerenkool, waterkers of verse spinazie. Maar doe dit alleen als je je salade binnen een paar uur opeet na het maken.

Ga voor granen

Gebruik als basis voor je salade lekkere granen en aanverwante soorten, zoals quinoa, bulghur, boekweit, tarwekorrels, spelt of bruine rijst. Gezond, vullend én ze blijven lang lekker. Kook ze de avond van tevoren, spoel koud af en bewaar in een vershoudbakje in de koelkast. De volgende ochtend kun je het geheel aanvullen met andere lekkere ingrediënten.

De sushibowl is ook perfect om ‘s ochtends te maken en mee te nemen. Kies als basis witte of bruine gekookte rijst en vul aan met lekkere Aziatische ingrediënten, zoals vis, wortel, edamame boontjes en wakame. Let op met rauwe vis (die traditioneel in een sushibowl hoort): dit blijft vaak niet een dag lang goed. Bewaar de sushibowl dan ook tot gebruik in de koelkast. Lukt dit niet, gebruik dan gerookte zalm of gebakken tonijn.

Healthy vegetarian lunch box with  quinoa salad with pomegranate and pistachio, top view

Pas op met zachte kruiden

Kruiden als basilicum, munt en peterselie verleppen snel. Voeg ze daarom alleen toe als je je salade redelijk snel gaat eten. Snijd ze fijn en meng ze goed door de andere ingrediënten heen. Of gebruik harde kruiden als rozemarijn, tijm en oregano, deze blijven langer vers.

Gebruik goede bakjes

Goede vershoudbakjes die je luchtdicht kunt afsluiten, zorgen voor het meest verse resultaat. Bewaar je favoriete slaatje bijvoorbeeld in deze blauwe saladekom van Sistema To Go; hier zit een extra potje bij voor vinaigrette, mayonaise of andere sausjes. Inclusief bestek! Ook een aanrader is de Joseph Joseph GoEat Compact saladebox, met een uitneembaar bakje.

Je kunt je salade ook goed meenemen in een weckpot. Zorg ervoor dat je de dressing dan apart bewaart, of let op de volgorde van het opbouwen: eerst de dressing in de pot, daarna de “harde” ingrediënten en als laatste de “zachte” ingrediënten.

Lettuce, tomato and other vegetables in glass jar

Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram en Twitter!

Uitgelicht

Artikelen in dit thema